Dzień zdrowego odżywiania

      6 września w naszej szkole świetlica przeprowadziła akcję pod hasłem " Dzień zdrowego odżywiania - warzywa i owoce sezonowe na naszym talerzu". Impreza została przygotowana przy współpracy  z rodzicami oraz pracowniczkami pionu kuchennego, a jej koordynatorkami były Małgorzata Cieślińska i Anna Mazurek. Celem praktycznym było zachęcenie uczniów do spożywania warzyw i owoców o każdej porze roku oraz do wyrabiania w nich zdrowych nawyków żywieniowych. W tym celu byli oni częstowani przygotowanymi przez panie kucharki smakołykami wykonanymi z warzyw i owoców.

     Walory smakowe oraz ciekawy dla oka sposób podania tych produktów, spowodował duże zainteresowanie uczniów tą akcją. Miała ona również na celu przybliżenie im oraz wyczulenie na problem marnowania żywności. Jeden z plakatów towarzyszący akcji prezentował zasady pozwalające na ograniczenie i przeciwdziałanie nieposzanowaniu produktów żywnościowych. Problem ten planujemy poruszać jeszcze przy innych okazjach, nawiązujących do zasad zdrowego odżywiania wśród uczniów. W praktyce również stosujemy sie do tych zasad. Namiar owoców i warzyw niewykorzystanych podczas akcji " Dzień zdrowego odżywiania" został już przetworzony przez panie kucharki w postaci mrożonek , które zostaną wykorzystane jako produkty wzbogacające menu naszej stołówki.

W imieniu organizatorek dziękuję wszystkim osobom zaangażowanym w realizacje tego zadania profilaktycznego.