Witaminy spotkane w sklepie

W ramach realizacji programu profilaktycznego w świetlicy uczniowie klasy IIa uczestniczyli w zajęciach dydaktycznych, których celem było poznanie  źródeł pochodzenia warzyw i owoców. Uczniowie zdobyli również wiedzę na temat walorów naturalnych produktów oraz przetworów wykonanych z warzyw i owoców.

wit

Zajęcia rozpoczęły się w świetlicy, a kontynuowane były na terenie sklepu

„ Lewiatan”. Uczniowie obejrzeli stoisko z owocami i warzywami. Tam analizowali miejsca pochodzenia poszczególnych roślin oraz określali ich wartości odżywcze i możliwości ich wykorzystania w jadłospisach.

 

Kolejnym etapem było poznanie stoisk z przetworami z warzyw i owoców. Były to marynaty, sałatki, dżemy, konfitury, powidła, soki oraz stoisko z owocami i nasionami suszonymi. Uczniowie poznali nie tylko szeroki asortyment tych przetworów, ale rówież zdobyli umiejetność odnajdywania ważnych informacji na ich opakowaniach.

Zapewne po tych zajęciach stali się bardziej świadomymi konsumentami, bo  już  „ wiedzą co jedzą”!